Articole

Rozaceea: cauze, manifestări și tratamente

Rozaceea: cauze, manifestări și tratamente

 

Este o plăcere să răspundem întrebărilor și solicitărilor cititorilor noștri. La un articol trecut, legat de dermatita seboreică, o cititoare ne-a solicitat să abordăm problematica rozaceei și să o ajutăm cu o serie de tratamente și informații pentru a înțelege mai bine această afecțiune.


Pare că vremea rece întârzie să apară în multe zone, în timp ce la munte și în multe zone înalte, iarna nu s-a lăsat așteptată prea mult. Odată cu temperaturile scăzute, umiditatea scăzută și vântul, pielea se confruntă cu uscăciune, iritație, mâncărime și pe alocuri chiar durere. Acești factori acționează asupra straturilor subțiri de la nivelul pielii, pe care -la o expunere îndelungată- o afectează puternic și provoacă o serie de afecțiuni cum sunt eczeme, mătreață, psoriazis, sau chiar rozacee.

Ce este?

Înainte să intrăm în detaliile legate de ce reprezintă mai exact această afecțiune, trebuie să știi că rozaceea este prezentă preponderent la persoanele din grupa de vârstă 30 – 49 de ani. Aceasta este frecventă în cazul persoanelor care trăiesc în emisfera nordică a planetei, deși există cazuri în care a fost întâlnită în toate colțurile lumii. 

 

Rozaceea este o afecțiune dermatologică, ea este caracteristică afecțiunilor cronice, inflamatorii și se manifestă prin dezvoltarea unui eritem (piele înroșită), dilatarea vaselor de sânge și erupții de coșuri în zona feței. Este important să știi că există mai multe tipuri de rozacee, care se manifestă ușor diferit, însă care au aproximativ aceleași scheme de tratament. Momentele în care se instalează rozaceea afectează de cele mai multe ori aspectul estetic al feței și pot crea un mare disconfort acestuia, este important să știi că aceasta nu apare niciodată din cauza lipsei igienei, pentru a putea elimina acest stigmat din societate.

 

Există situații în care rozaceea se poate confunda cu acneea, iar în cazuri mai rare, dar agresive, ea poate afecta și ochii. Din aceste motive este important ca atunci când ea nu trece sau când se manifestă în moduri agresive să mergi cât mai repede la medicul de familie și la un medic dermatolog.

Cauze și declanșatori

Cauzele exacte ale apariției nu sunt clare mediului științific. Datele și studiile în această zonă au identificat factorii de mediu, cei genetici, factori vasculari sau bacterieni. Atunci când vorbim despre factorii declanșatori, în urma studiilor medicii au observat o serie de factori ca fiind responsabili pentru izbucnirea și agravarea rozaceei: 

  • unele cauze ar fi alimentele picante, băuturile fierbinți, sau alcoolul;
  • alte cauze declanșatoare sunt lumina puternică a soarelui, lipsa factorului de protecție SPF, stresul, vântul, expunerea la frig, băile fierbinți sau anumite produse cosmetice ori medicamente;
  • după cum am spus, atât igiena cât și dieta, nu joacă un rol definit în apariția sau agravarea rozaceei.

Cum se manifestă?

Primul indiciu prin care rozaceea își face simțită prezența este înroșirea feței, alte simptome specifice sunt apariția unor inflamații la nivelul feței, scalpului și la nivel ocular, apariția coșurilor la nivelul feței și întărirea pielii la nivelul nasului și al obrajilor. Rozaceea oculară include inflamații la nivelul pleoapelor, conjunctivei, sau altor structuri și tegumente oculare. Alte simptome ale rozaceei oculare sunt înroșirea și edemul ochiului, senzații de mâncărime, dificultăți de vedere sau nisip în ochi. Rozaceea facială este o afecțiune care evoluează în patru etape, fiecare cu simptome specifice:

  • în prima fază vorbim doar de înroșirea obrajilor și nasului, posibil însoțite de usturimi;
  • în cea de-a doua fază, afecțiunea ajunge să producă o piele tumefiată la nivelul feței și vasele mici de sânge, dilatate;
  • a treia fază este caracterizată de erupții ale unor coșuri mici;
  • iar ultima fază, la care nu toate persoanele trebuie să ajungă, se manifestă prin îngroșarea pielii, mărirea volumului nasului și depunerea de colagen la nivelul pielii.

Cum o tratăm?

Diagnosticarea rozaceei se face pe baza examenului clinic dermatologic. Nu există teste specifice pentru rozacee, din această cauză examenul clinic este esențial, deoarece medicul reușește să deosebească rozaceea și de acnee.

 

Rozaceea nu are un tratament specific, ce trebuie făcut este combaterea simptomelor specifice și evitarea factorilor declanșatori.

Roșeața feței se poate trata cu creme și geluri care conțin acid azelaic sau metronidazol, iar cele mai multe dintre acestea sunt pe bază de rețetă medicală și se găsesc fie în farmacii, fie se pot prepara în laborator -pe baza recomandării medicului. Ea se mai poate trata și cu diferite preparate farmaceutice care reduc dilatarea vaselor de sânge de la nivelul feței.

Există și posibilitatea administrării unui antibiotic, vorbim aici despre doze mici de doxicilină, care reduce inflamația și temperează simptomatologia.

 

Există și posibilitatea unui tratament non-medicamentos, mai specific o terapie laser, care se desfășoară în mai multe sesiuni pentru a reduce efectele și simptomele rozaceei.

Prevenția

Atunci când vorbim despre prevenție în ceea ce ține de rozacee, cel mai important lucru este evitarea factorilor care declanșează această afecțiune. Vorbim aici de alcool, stres, expunere la frig, vânt sau soare și orice alți factori despre care știi că îți provoacă rozaceea.

Este important să cureți pielea cu geluri spumante de calitate și să aplici cremă cu factor de protecție solară, chiar și iarna.

Sfaturile Hadri și produsele potrivite

Cât ține de produsele Hadri, serurile de noapte sunt adjuvante esențiale în tratarea și combaterea rozaceei. Acestea nu constituie elementele principale într-o schemă de tratament, însă împreună cu tratamentele despre care ți-am spus, ajută pielea și organismul în această luptă. Vorbim despre serurile: Revital – 30+, Hidra+ – 40+ și Nutri+ – 50+.


De-a lungul timpului, am dezvoltat o serie de creme și alte produse la comandă, personalizate, dedicate acestei afecțiuni. Pentru a solicita și tu un preparat personalizat, pentru rozacee sau alte afecțiuni pentru care nu găsești soluția în produsele tradiționale, aștept solicitările tale aici.

Te invităm să achiziționezi produsul/ele perfecte pentru tine, de aici, și să te bucuri de o piele la fel de catifelată și sănătoasă precum te știm!

Iar dacă mai ai nevoie de detalii suplimentare, ne poți contacta la +40723 271276 sau scrie la adresa adriana@hadri.ro.

Cu apreciere,

farmacist Adriana Ghiță și Echipa Hadri.

Cover Image by Freepik

hadri.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl distribui prietenilor tăi!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *