După cum am mai spus zilele trecute, la situația lipsei stocurilor de amoxicilină se adaugă lipsa mai multor antivirale și antibiotice utilizate în tratarea bolilor virale și infecțiilor respiratorii sezoniere. Dacă asta nu era de ajuns, săptămânile trecute, Agenția Națională a Medicamentului din România a anunțat faptul că aproximativ 25 de mii de cutii de Nurofen forte, ultra și răceală și gripă au fost furate dintr-un transport care trebuia să vină din Marea Britanie.
Dr. Stacene Maroushek din Minnesota a declarat că de-a lungul experienței sale de 25 de ani ca pediatru al secției de boli infecțioase, “nu am mai văzut o asemenea situație dificilă.” Este vorba de multe cazuri în care familiile dezvoltă boli virale una după alta, membrii “pasând” virusurile între ei, neavând nici o pauză. Apoi ajungând în situația în care se confruntă cu efecte secundare precum infecții ale urechii sau pneumonie.
Sezon dificil din punct de vedere a virusurilor respiratorii
Conform unor analize, s-ar părea că această lipsă de medicamentație nu ar fi cauzată exclusiv de o problemă de producție ci mai mult de o situație în care a cererea a crescut mai mult decât era de așteptat, și infecțiile au apărut mult mai devreme decât anii trecuți.
Activitatea virusurilor respiratorii a fost foarte ridicată, virusul gripal, coronavirus și VRS, împreună cu eliminarea completă a măsurilor de protecție din ultimii doi ani, au dus la creșterea bruscă a infectărilor. Numărul de diagnosticări cu virus respirator este undeva în jurul cifrei de 25%, cu o medie de 10 spitalizate, la 100 de mii diagnosticate.
Rețetele eliberate la nivel mondial au atins un nivel maxim al ultimilor 10 ani și din punct de vedere al planurilor de tratament, o problemă importantă este prescripția prea lejeră de antibiotice care pe lângă faptul că nu oferă niciun ajutor/protecție în cazul infecțiilor virale, ele generează în organism o puternică rezistență la substanțele active, ceea ce le face ineficiente pe termen lung.
Există câteva tipuri de infecții virale care afectează corpul și sistemul imunitar în măsura în care îl lasă mult mai vulnerabil la viitoare infecții bacteriene, iar abia cele din urmă au nevoie de tratament bazat pe antibiotic. În 2019 s-au înregistrat aproape 5 milioane de decese la nivel global care au fost asociate cu rezistența la antibiotice (din care 1,3 milioane de decese au fost atribuite direct acesteia). Folosirea incorectă a antibioticelor alimentează rezistența antimicrobiană, declarată de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind a treia cauză de deces la nivel mondial.
Cum rezolvăm situația medicamentelor
Companiile au crescut deja rata de producție și încearcă să depășească această problemă, să poată furniza medicamentele la nivelul cererii. Factorii care au dus la această situație sunt multiplii. Inclusiv pandemia de coronavirus a influențat negativ stocurile, apoi a mai fost problema lipsei de materie primă, împreună cu creșterea costurilor cu energia și implicit criza din acest domeniu generată de războiul din Ucraina.
Sfaturile Hadri pentru părinți
Una dintre principalele probleme în aceste situații este legată de spectrul psihic, vorbim aici de panică și anxietate. Conform directorului asociației farmaciștilor americani, “părinții trebuie să fie conștienți de situație și să o cunoască întocmai, dar nu trebuie să intre în niciun fel de panică”.
Chiar și dată fiind această situație, cel mai util lucru pe care îl poți face pentru cei dragi este să-i testezi, vei găsi teste rapide la medicul de familie și la majoritatea farmaciilor, iar diagnosticarea simptomatologiei este esențială, deoarece greșelile se pot face ușor și riscul de a dezvolta rezistență la antibiotic, sau a urma un tratament antimicrobian în cazul unei infecții virale este foarte mare atunci când nu există testare temeinică.
Un studiu realizat de ONG-ul “The Pew Charitable Trusts” a descoperit faptul că aproximativ 30% din prescrierile de antibiotice, copiilor, au fost eronate. În plus, studiul a concluzionat faptul că utilizarea de antibiotic în exces poate crește riscul de C. diff. (Clostridioides difficile), o infecție bacteriană care poate produce alergii, iritații și chiar pune în pericol viața.
Așadar, pe lângă prevenție, diagnosticarea corectă este esențială pentru a nu pune mai departe, în pericol viața pacientului.
Cum facem prevenția mă întrebi? Ei bine:
- Hrana este cel mai important medicament;
- Mănâncă ce ai gătit acasă, bea ceai, mănâncă fructe și legume de sezon;
- Folosește spray-uri blocante pentru virusuri și bacterii (nu au contraindicații și se administrează de la vârsta de un an);
- Dacă te deplasezi cu transportul în comun sau lucrezi într-un birou cu mai multe persoane – poartă mască;
- Ai mici simptome de răceală – stai acasă și odihnește-te;
- Tratează febra cu comprese și antipiretice;
- Nu uita să te hidratezi;
- Testează-te! Găsești în farmacii teste rapide chiar și 4 în 1. Vei afla dacă ai gripa tip A sau B, Covid sau VRS;
- Foarte important, dacă simptomele se înrăutățesc, ai dificultăți la respirație, contactează medicul de familie.
Te invităm să achiziționezi produsul/ele perfecte pentru tine, de aici, și să te bucuri de o piele la fel de catifelată și sănătoasă precum te știm!
Iar dacă mai ai nevoie de detalii suplimentare, ne poți contacta la +40723 271276 sau scrie la adresa adriana@hadri.ro.
Cu apreciere,
farmacist Adriana Ghiță și Echipa Hadri.
Cover Image by Freepik
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl distribui prietenilor tăi!