Articole

Prevenție și screening în cazul cancerului de col uterin

Prevenție și screening în cazul cancerului de col uterin

 

Eu am descoperit cancerul în stadiul 1, iar apoi prin tratamente dure și histerectomie totala am scăpat. Pe tine, draga mea, vreau să te rog să mergi regulat la control, de preferat în fiecare an. Pentru mine, această maladie a venit ca un tren de mare viteză și nimic de-a lungul vieții nu m-a pregătit pentru așa ceva. Prevenția și controalele regulate au fost cele care m-au ajutat să trec cu bine peste această grea încercare, acest lucru deoarece cu ajutorul prevenției am reușit să nu ajung în stadii mai avansate ale bolii, iar de atunci merg regulat la contrale medicale pentru a fi sigură că îmi țin sănătatea sub control.

 

Prin prevenție mă refer la testul Babeș Papanicolau și vaccinul HPV, acestea sunt soluțiile pentru a reduce rata deceselor din cauza acestei maladii, recent, însă, cercetătorii au realizat o serie de noi screening-uri și teste de laborator care pot să îmbunătățească foarte mult rata de diagnosticare și succesul tratamentelor. Cancerul de col uterin se află pe locul patru în topul celor mai întâlnite în cazul femeilor, iar avansul tehnologic în domeniu a dus la dezvoltarea screening-ului în cazul acestuia, având ca rezultat -creșterea șanselor de salvare a mult mai multor vieți. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, deși cancerul de col uterin este tratabil în cele mai multe cazuri în care e diagnosticat din timp, numărul de decese în rândul femeilor diagnosticate cu acest tip de cancer este foarte ridicat în țările mediu și sub dezvoltate, în care accesul la screening este limitat.

Kit-ul mobil

ELEVATE, este un proiect finanțat de Uniunea Europeană și care încearcă să dezvolte o serie de kit-uri portabile de screening, care să le ofere acces femeilor din țările mediu- și sub dezvoltate, la testări care să le poată diagnostica acest tip de cancer în stadii incipiente. Conform lui Olivier Degomme, coordonatorul proiectului, chiar și în cazurile în care femeile merg la screening din timp, întârzierile lungi între momentul screening-ului și primirea diagnosticului și mai apoi până la începerea tratamentului, sunt cele care fac diferența între viață și moarte. 

 

Sistemul de funcționare al acestui kit este simplu și nu necesită training înainte de utilizare. El funcționează pe bază de baterie, iar personalul inserează proba colectată de femeia însăși, lucru ce-l poate face acasă, iar rezultatele se vor livra în decurs de o zi. Cercetătorii își doresc să lanseze în uz aceste kit-uri în zonele izolate din Ecuador, Brazilia, Belgia și Portugalia.

 

“Cel mai important lucru este să ajungem la femeile care nu pot primi acces la screening, altfel, și să salvăm vieți, să sperăm că multe vieți” – Prof. Olivier Degomme

 

Prof. Degomme, profesor asociat al facultății de medicină din Gent, Belgia, a declarat că studiile lor au observat un comportament ciudat chiar și în cazul femeilor de carieră, din zone dezvoltate. Acestea aleg să omită testările regulate motivând prin lipsa timpului disponibil. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, ținta pentru anul 2030 este reducerea numărului de cazuri netratate de cancer de col uterin la nivel global. Pentru aceasta, este important ca 70% din toate femeile să treacă printr-un screening extrem de detaliat până la vârsta de 35 de ani și încă odată la vârsta de 45. Este evident că aceste kit-uri dezvoltate în cadrul proiectului ELEVATE vor ajuta foarte mult la atingerea acestor cifre în zonele subdezvoltate și în cazul femeilor care nu au acces la un sistem solid de sănătate. Cu toate astea, un efect secundar pozitiv, este faptul că aceste kit-uri vor fi utile și vor salva multe femei care motivează lipsa acestor testări prin faptul că nu au timp. Însă una dintre cele mai importante lecții pe care le-am învățat în urma acestei experiențe este că timpul trebuie acordat în primul rând mie, este important să ai grijă de tine, pentru a putea avea grijă de ceilalți.

Analize prin spectroscopia Raman

Virusul HPV are peste 100 de tulpini, dintre care 14 prezintă un risc ridicat de cancer de col uterin. Cercetătorii au observat că utilizarea spectroscopiei Raman este eficientă în diferențierea acestor tulpini. Spectroscopia folosește lumină laser pentru a observa răspunsul vibrațional al celulelor HPV la aceasta. Acțiunea și răspunsul celulelor la acest test, oferă cercetătorilor indiciile necesare pentru a determina dacă au de-a face cu o tulpină care va dezvolta acest tip de cancer.

Diferența dintre spectroscopia Raman și analizele de microscop care se fac în acest moment, este că rezultatele spectroscopiei pot detecta anumite modificări la nivel molecular, modificări care de altfel ar fi invizibile ochiului uman sub microscop. Acest proiect a fost finalizat cu succes în anul 2018, iar acum este în faza de testare a acurateții spectroscopiei în viața reală pentru un număr mai mare de femei.

 

“Credem că va îmbunătăți rezultatele pentru femei, prin detecția cancerului sau pre cancerului, mult mai din timp” – Prof. Fiona Lyng, proiectul ARC-HPV

Dacă ai nevoie de detalii suplimentare, mă poți contacta la +40723 271276 sau îmi poți scrie la adresa adriana@hadri.ro.

 

Ai grijă de tine! 

Cu apreciere,

farmacist Adriana Ghiță și Echipa Hadri.

hadri.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl distribui prietenilor tăi!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *