În timp ce, estetic vorbind, un bronz arată foarte bine, razele ultraviolete sunt responsabile pentru degradarea secvențelor de ADN din pielea pe care o pătrund. În timp ce efectul cel mai comun este arsura solară, expunerea îndelungată la radiații UV este responsabilă pentru o serie de tipuri de cancere ale pielii.
Această degradare a ADN-ului de care îți spuneam, ajunge să afecteze celulele pielii atât de tare încât ele nu mai funcționează corect și provoacă unul dintre cele mai întâlnite tipuri de cancer din Europa, cel de piele. Aceste apare cel mai des la persoanele din grupa medie și înaintată de vârstă, în special grupul 45-69.
Conform Prof. Carmit Levy, biochimistă și genetician de la Universitatea din Tel Aviv, Israel, atunci când pielea este expusă razelor UV, timpul începe să se scurgă pentru pielea noastră. Un proiect finanțat din fondul Uniunii Europene Horizon și condus de aceasta, încearcă să descopere cu exactitate schimbările moleculare care au loc în corpul uman atunci când este atins de razele UV și ce efect au acestea pentru restul corpului, nu doar asupra pielii.
Obiectivul cercetătorilor a fost să înțeleagă ce se întâmplă cu bariera protectoare a pielii atunci când este atinsă de raze UV și cât durează ca această să repare daunele provocate de expunere. Rezultatele au arătat că primul lucru pe care celulele pielii îl fac este să producă aproape instant melanina, acel pigment care oferă pielii ceea ce noi numim “bronz”, pentru a proteja pielea de razele UV, iar apoi pielea începe procesul de reparare a ADN-ului.
Metafora Prof. Levy cu timpul care începe să se scurgă de îndată ce razele UV ating pielea provine dintr-o descoperire a echipei de cercetare, care arată că pielea începe un proces de 48 de ore de regenerare a celulelor afectate. Dacă acest proces este întrerupt, atunci pielea se concentrează pe ceea ce este mult mai urgent, repararea ADN-ului, și nu pe producția de melanină, ceea ce înseamnă că expunerea la raze UV în acel moment va afecta pielea mult mai mult, aceasta nu va putea ține pasul cu regenerarea ADN-ului și va duce la apariția celulelor canceroase.
Modificări ale apetitului
Prof. Levy susține că expunerea la razele UV ar putea juca un rol important în multe alte procese interne ale corpului, inclusiv sistemul imunitar, atât de important în combaterea cancerului, a bolilor autoimune și multe altele. Cercetările vor continua cu observarea impactului razelor UV asupra sistemului imunitar. Această abordare vine din descoperirea faptului că expunerea la raze UV a influențat atât apetitul cât și comportamentul sexual în șoarecii de test, creșterea apetitului fiind descoperită și în subiecți umani. Echipa de cercetare a publicat rezultatele unui studiu realizat pe 3000 de persoane, care a demonstrat faptul că odată expuși la radiații UV, subiecții bărbați au mâncat substanțial mai mult decât femeile.
Protecție UV avansată
În acest timp, alte echipe de cercetători caută soluții în ceea ce ține de cremele cu factor de protecție UV, cu scopul de a le îmbunătăți pentru a oferi protecție sporită. Acțiunea moleculelor din crema cu protecție UV este simplă, acestea absorb energia din diferitele tipuri de raze UV, iar astfel aceasta nu mai ajunge în piele să deterioreze ADN-ul. Spre deosebire de razele UVB, cele UVA sunt mai puțin înțelese de către lumea științifică, în special efectul lor asupra pielii. Acestea au o lungime de undă mai mare decât a razelor UVB, ceea ce înseamnă că afectează mai adânc pielea și formează radicali liberi care dezvoltă, în piele, riduri și melanoame.
În căutarea unor alternative pentru cremele SPF obișnuite, Dr. Natercia Rodrigues, specialist în absorbția luminii, a observat că antranilatul de metil este un potențial ingredient pentru o cremă cu protecție UV sporită. Acest compus este găsit în natură în struguri, portocale sau iasomie și este utilizat, datorită efectului aromatic, în parfumuri și în arome alimentare. Aceste descoperiri au relevat și faptul că ceea ce folosim uzual drept cremă pentru protecție UV nu oferă o protecție de lungă durată, iar compușii în care aceste creme se degradează și transformă în timp, pot acționa negativ asupra corpului și mediului. Avobenzona, de exemplu, cea mai utilizată moleculă în cremele SPF, se degradează foarte rapid, odată ce a intrat în contact cu razele UVA, ceea ce înseamnă că are un efect slab în prevenirea apariției cancerului de piele.
Din nefericire, antranilatul de metil nu s-a dovedit să fie la fel de eficient precum alternativele comerciale, însă în cadrul studiilor acestuia, cercetătorii au descoperit faptul că ajutorul spectroscopiei este esențial în găsirea unor ingrediente noi și eficiente.
Ne bucurăm să aflăm despre aceste descoperiri și așteptăm cu nerăbdare momentul în care vom putea să integrăm și noi, aceste ingrediente inovative în crema Hadri cu SPF. Între timp, îmbunătățim formulele constant și stăm în contact permanent cu clienții noștri pentru feedback-ul foarte util pe care îl primim.
Te invităm să urmărești factorul UVA de pe eticheta cremelor și loțiunilor cu protecție SPF și să încerci crema cu filtru mineral de la Hadri. Printre alte sfaturi îți recomandăm să eviți expunerea la soare între orele 11 și 17 și să aplici de mai multe ori crema de protecție, pe durata expunerii la soare. În rutina zilnică, chiar dacă nu mergi la plajă, este importantă să folosești protecție UV, indicat ar fi să alegi un fond de ten cu protecție SPF. Asta deoarece nu sunt cea mai mare fană a aplicării de straturi multiple și îmi place să țin rutina de skincare simplă și eficientă: ser hidratant, cremă și fond de ten cu SPF.
Te invităm să achiziționezi produsul/ele perfecte pentru tine, de aici, și să te bucuri de o piele la fel de catifelată și sănătoasă precum te știm!
Iar dacă mai ai nevoie de detalii suplimentare, ne poți contacta la +40723 271276 sau scrie la adresa adriana@hadri.ro.
Cu apreciere,
farmacist Adriana Ghiță și Echipa Hadri.
Cover Image by Freepik
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl distribui prietenilor tăi!