Articole

Suplimentele cu colagen – ajutor sau mit?

Colagenul este acea proteină care ne ține pielea fermă și articulațiile flexibile. Odată cu înaintarea în vârstă, producția naturală de colagen începe să scadă, lăsând loc ridurilor ș i durerilor articulare. Dar nu e totul pierdut! Există metode prin care putem încetini acest proces și chiar stimula corpul să producă mai mult colagen. Haideți să descoperim împreună cum.

De ce pierdem colagenul?

Cauzele din spatele scăderii colagenului

Scăderea nivelului de colagen nu este doar o consecință a înaintării în vârstă. Factori precum expunerea prelungită la soare, fumatul, alimentația săracă în nutrienți și poluarea pot accelera acest proces. Colagenul este ca un elastic de păr folosit în fiecare zi; în timp își pierde din elasticitate și rezistență. Așadar, este important să înțelegem că stilul nostru de viață influențează direct cantitatea și calitatea colagenului din corp.

Corpul nostru produce colagen printr-un proces complex care necesită anumiți nutrienți, cum ar fi vitamina C și aminoacizi specifici. Când nu avem suficienti din acești nutrienți sau când suntem expuși la factori de stres, producția de colagen scade.

Impactul stilului de viață asupra colagenului din corp

Nu este de mirare că stilul de viață haotic și alimentația modernă, adesea lipsită de substanțe nutritive esențiale, pot duce la o scădere a producției de colagen. Stresul zilnic, lipsa somnului și sedentarismul sunt dușmani ai colagenului. Combaterea acestor factori printr-o rutină echilibrată și adoptarea unor obiceiuri sănătoase poate ajuta la menținerea unui nivel optim de colagen în corp.

Aliații naturali ai colagenului

Alimente care stimulează producția de colagen

Pentru a avea un colagen de calitate în corp, trebuie să ne concentrăm pe alimentație. Proteinele din carne, pește, ouă și leguminoase sunt esențiale pentru producția de colagen. De asemenea, fructele și legumele bogate în vitamina C, precum ardeii, kiwi sau căpșunile, nu trebuie să lipsească din dietă. Acestea sunt cruciale pentru sinteza colagenului, acționând ca un catalizator în acest proces. Așa că fă din fructe și legume, prietenele tale și include-le cât mai mult în dieta ta.

Rolul vitaminei C în sinteza colagenului

Vitamina C nu este doar un puternic antioxidant, ci și un factor cheie în producția de colagen. Fără vitamina C, corpul nu poate transforma aminoacizii în colagen. Consumul regulat de fructe și legume proaspete, bogate în această vitamină, poate asigura că procesul de sinteză a colagenului se desfășoară optim. Ai auzit de supa de oase, carne cât mai multă, pentru a ”pune” colagen pe tine. Greșit dacă nu pui lângă portia de legume verzi. Nu subestima nici puterea unei salate colorate! Tot timpul respectă echilibrul în farfurie.

Suplimentele cu colagen – ajutor sau mit?

Studii și cercetări – ce spun experții – În acest moment, cercetările nefinanțate de industrie cu privire la suplimentele de colagen lipsesc. FDA nu aprobă și nu evaluează niciunul dintre aceste suplimente pentru eficacitatea lor. Experții sugerează că aceste suplimente pot fi contaminate cu metale grele precum mercur și titan.

Cele mai multe cercetări despre suplimentele de colagen sunt legate de sănătatea articulațiilor și a pielii. Unele studii randomizate controlate au descoperit că suplimentele de colagen îmbunătățesc elasticitatea pielii. Alte studii au descoperit că suplimentele pot îmbunătăți mobilitatea articulațiilor și pot reduce durerile articulare, cum ar fi în cazul osteoartritei sau la sportivi. Colagenul cuprinde aproximativ 60% din cartilaj, un țesut foarte ferm care înconjoară oasele și le amortizează de șocul mișcărilor cu impact puternic; astfel încât o deteriorare a colagenului ar putea duce la pierderea cartilajelor și a problemelor articulare.

Cu toate acestea, există potențiale conflicte de interese în acest domeniu, deoarece majoritatea, dacă nu toate, cercetările privind suplimentele de colagen sunt finanțate sau parțial finanțate de industriile conexe care ar putea beneficia de un rezultat pozitiv al studiului. Acest lucru face dificilă determinarea cât de eficiente sunt cu adevărat suplimentele de colagen și dacă merită prețul lor adesea ridicat.

Beneficiile suplimentelor pentru piele și articulații

Suplimentele cu colagen sunt tot mai populare. Unele studii arată că suplimentele de colagen pot îmbunătăți hidratarea și elasticitatea pielii, reducând în același timp aspectul ridurilor. De asemenea, există dovezi că acestea ar putea ameliora durerea articulară. Totuși, este esențial să alegem suplimente de înaltă calitate și să ne consultăm cu un specialist înainte de a le include în rutina noastră.

Cum alegem suplimentele potrivite

Pe piață există o varietate largă de suplimente cu colagen, dar nu toate sunt create la fel. Căutăm produse care conțin colagen hidrolizat, ceea ce înseamnă că proteina a fost descompusă în peptide mai mici, ușor de absorbit de organism. De asemenea, este important să verificăm sursa colagenului și să ne asigurăm că nu conține aditivi sau conservanți inutili. Am căutat cel mai bun colagen și pare că acesta este Verisol, produs patentat, de origine germană, folosit de peste 300 de mărci de top la nivel mondial pentru beneficiile aduse corpului.

Stil de viață și rutina zilnică

Menținerea unui nivel adecvat de colagen în corp nu se rezumă doar la alimentație și suplimente. Este esențial să avem o rutină zilnică care să includă exerciții fizice regulate, hidratare adecvată și gestionarea stresului. Exercițiile fizice stimulează circulația sângelui, ceea ce ajută la distribuirea nutrienților necesari pentru producția de colagen în tot corpul. Știu că ești ocupat, stresat, muncești mult, ai grijă de copii, dar nu uita de tine! Prioritatea ești tu, atât pentru tine cât și pentru cei dragi. Ai grijă de tine ca să poți avea grijă și de ei!

Importanța hidratării și a odihnei

Apa este esențială pentru menținerea pielii sănătoase și pentru funcționarea optimă a articulațiilor. Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei. De asemenea, somnul de calitate este crucial. În timpul somnului, corpul nostru se repară și regenerează, inclusiv producția de colagen.

Nu există pastila minune care să înlocuiască sau să repare dezechilibrul tău.

Inovații și perspective viitoare

Pe măsură ce tehnologia avansează, apar noi metode de a îmbunătăți absorbția și eficacitatea colagenului în corp. De la suplimente inovatoare până la tratamente cosmetice avansate, viitorul pare luminos pentru cei interesați de menținerea sănătății colagenului în corp. Este important să rămânem informați și să urmărim ultimele descoperiri din acest domeniu.

Rezumatul celor mai eficiente metode de a stimula colagenul

Pentru a stimula colagenul, începeți cu bazele: o dietă echilibrată, bogată în proteine și vitamina C, o rutină de exerciții fizice și un somn adecvat. Nu uitați să vă protejați pielea de soare și să evitați fumatul, care pot deteriora colagenul existent.

Cum integrăm aceste metode în viața noastră

Integrarea acestor metode în viața noastră nu trebuie să fie complicată. Începeți cu pași mici, cum ar fi înlocuirea gustărilor nesănătoase cu fructe sau introducerea unei sesiuni de yoga sau pilates în rutina zilnică. Schimbările mici, dar constante, pot avea un impact mare asupra nivelului de colagen și a sănătății generale.

Surse pentru acest articol

  1. Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin pharmacology and physiology. 2014;27(1):47-55.
  2. Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral intake of low-molecular-weight collagen peptide improves hydration, elasticity, and wrinkling in human skin: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Nutrients. 2018 Jul;10(7):826.
  3. Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Current medical research and opinion. 2006 Nov 1;22(11):2221-32.
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29949889/