Articole

Ingrediente active vs. inactive

 

Industria cosmetică este plină de produse cu diverse ingrediente menite să ofere beneficii pentru îngrijirea pielii, părului și a altor zone ale corpului. În timp ce multe persoane sunt familiarizate cu termenul de „ingrediente active” și „ingrediente inactive” utilizate în aceste produse, uneori este important să înțelegem diferența dintre ele și cum interacționează pentru a obține rezultatele dorite. Acest articol explorează în detaliu rolul și caracteristicile ingredientelor active și inactive în cosmetice, evidențiind importanța fiecăreia și efectele pe care le pot avea asupra pielii și a părului.

I. Ingredientele active

Ingredientele active sunt substanțele care furnizează efectele terapeutice sau cosmetice dorite în produsele cosmetice. Acestea sunt responsabile pentru tratamentul sau ameliorarea anumitor probleme ale pielii sau părului, precum ridurile, acneea, hiperpigmentarea sau deshidratarea. Ingrediente active pot fi derivate din plante, minerale, animale sau pot fi sintetizate în laborator.

Exemple de ingrediente active

Acidul hialuronic: Menține hidratarea pielii și reduce apariția ridurilor.

Retinolul: Ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire și la stimularea regenerării celulare.

Vitamina C: Un antioxidant puternic care uniformizează tonul pielii și ajută la producerea de colagen.

Acidul salicilic: Exfoliază și curăță porii, fiind util în tratarea acneei.

Peptidele: Îmbunătățesc fermitatea pielii și reduc aspectul liniilor fine.

II. Ingredientele inactive

Ingredientele inactive, cunoscute și sub denumirea de excipienți, sunt adăugate în produsele cosmetice pentru a le oferi stabilitate, consistență, textură și aspect plăcut. Acestea nu furnizează beneficii specifice pentru piele sau păr, dar au roluri importante în formularea și utilizarea produsului cosmetic.

Exemple de ingrediente inactive

Apa: Principalul ingredient inactiv utilizat ca bază în majoritatea produselor cosmetice.

Uleiurile vegetale: Adăugate pentru hidratare și pentru a conferi produsului o textură plăcută.

Emolienții: Îmbunătățesc și mențin hidratarea pielii.

Conservanții: Previn dezvoltarea bacteriilor și a altor organisme în produs.

Parfumurile și coloranții: Adăugați pentru a conferi produsului un miros și o culoare plăcută.

III. Diferența dintre cele două

Funcțiile lor

– Ingredientele active au un rol terapeutic sau cosmetologic specific și oferă beneficii directe pielii sau părului.

– Ingredientele inactive susțin formularea și utilizarea produsului cosmetic, dar nu au efecte terapeutice sau cosmetice directe.

Concentrațiile

– Ingredientele active sunt utilizate în concentrații mai mari în comparație cu ingredientele inactive, deoarece acestea furnizează efectele dorite.

– Ingredientele inactive sunt utilizate în proporții mai mici, deoarece ele nu au un rol activ în îngrijirea pielii sau părului.

Reglementări și etichetare

– Unele țări au reglementări stricte privind etichetarea și menționarea ingredientelor active și inactive în produsele cosmetice, pentru a asigura transparența și siguranța consumatorilor.

– Este important pentru consumatori să citească cu atenție etichetele produselor cosmetice pentru a înțelege ingredientele active și inactive și a alege produsele potrivite pentru nevoile lor.

 

Atât ingredientele active, cât și cele inactive joacă roluri esențiale în formularea și utilizarea produselor cosmetice. Ingredientele active oferă beneficii directe pielii sau părului, în timp ce ingredientele inactive susțin formularea și utilizarea produsului. Înțelegerea diferenței dintre aceste două categorii de ingrediente este importantă pentru a face alegeri informate în ceea ce privește produsele cosmetice și pentru a obține rezultatele dorite în îngrijirea personală.

 

Cu apreciere,

farmacist Adriana Ghiță și Echipa Hadri

hadri.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl distribui prietenilor tăi!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *