Articole

Îmbătrânire vs. Fotoîmbătrânire

Îmbătrânire vs. Fotoîmbătrânire

 

Adesea oamenii nu fac diferența dintre îmbătrânirea naturală și fenomenul de fotoîmbătrânire datorat razelor soarelui. Ei bine, acesta este un motiv pentru care recomandăm, de câte ori avem ocazia, anumite produse, precum cele cu SPF.

Fotoîmbătrânirea este efectul datorat îmbătrânirii extrinseci a pielii, ce apare din cauza expunerii frecvente în raza de acțiune a luminii ultraviolete (razele UV). Indiferent de vreme, acestea sunt prezente sub mai multe forme:

  • UVA (315–400 nm): pot să pătrundă în dermul inferior;
  • UVB (280–315 nm): afectează epiderma și stratul superior al dermului;
  • UVC (100–280 nm): predominant absorbite și reflectate de stratul de ozon, astfel nu reprezintă sursa principală de radiații dăunătoare ale pielii;
  • VIS (lumina vizibilă: 380-780 nm) & IRA (radiația cu infraroșu: 750-1400 nm): pot duce la fotoîmbătrânire, însă acest lucru încă se studiază;

Ar fi bine de menționat faptul că IRA este similar cu UVA și afectează derma și țesutul subcutanat al pielii. Similar cu UVA, IRA ajunge la dermă și la țesutul subcutanat al pielii. Astfel, sunt necesare abordări moderne de protecție solară pentru a proteja pielea împotriva UV, VIS și IRA. 

Odată ce lumina UV solară, cea infraroșie, ori cea albastră, acționează asupra țesutului uman, urmarea este de fotodeteriorare a ADN-ului, respectiv a reacției redox, care duce la fotoîmbătrânire. În acest caz, nu doar că va fi deteriorată comunicarea celulară, ci proteinele, lipidele și ADN-ul vor fi oxidate.

În cadrul homeostazei celulare,antioxidanții inhibă producerea reactivilor de oxigen, astfel, 

mecanismul de eliminare a proteinelor care conțin ubiquitin-proteazom și autofagie-lizozom, creează un scut protector împotriva oxidării, inclusiv a lipidelor, respectiv a deteriorării ADN-ului. Inclusiv în acest caz, putem vorbi de o patogeneză a fotoîmbătrânirii, astfel daunele pot implica inclusiv reglarea epigenetică și instabilitatea genomică.

Astfel, după o serie de cuvinte complicate, de specialitate, dorim să te întrebăm, dragă cititorule: Cât de des te-ai examinat în oglindă și ai observat simptome de îmbătrânire? Cât de des cauți magazine, chiar și online pentru creme hidratante, seruri, uleiuri sau alte produse naturale pentru a îți menține strălucirea tinerească?

Îmbătrânire vs. fotoîmbătrânire

Înțelegerea distincțiilor dintre procesele de îmbătrânire -naturală și fotoîmbătrânire vă permite să alegeți tratamentul potrivit pentru fiecare caz. Este necesar să recunoaștem că, în sine, îmbătrânirea este inevitabilă, deși există câteva lucruri pe care le-ați putea face pentru a încetini acest proces. 

Vom aborda două subiecte care se concentrează pe două tipuri de îmbătrânire: îmbătrânirea naturală și fotoîmbătrânirea. Cunoașterea diferențelor dintre acestea vă permite să determinați cum să faceți față fiecărui proces, respectiv care este cel mai bun tratament, după caz.

Diferența este ușor de făcut când vine vorba de un ten fotoîmbătrânit, ori îmbătrânit natural, deoarece trebuie să fii atent la câteva aspecte esențiale: 

  • elasticitatea;
  • pigmentarea;
  • textura;
  • ridurile;
  • umiditatea pielii;

Acestea tind să se deterioreze odată cu îmbătrânirea naturală. De asemenea, simptomele sunt aceleași și în cazul fotoîmbătrânirii, doar că aceasta va avea un ritm mai alert, cu efecte premature.

Îmbătrânire vs. Fotoîmbătrânire

Cauzele

Există câteva teorii cunoscute despre cauzele îmbătrânirii. Predeterminarea duratei de viață a celulelor noastre va fi observată cu ochiul liber de la o vârstă, fiind imprimată în corpurile noastre. 

Iată câteva teorii:

  • Teoria Genelor

Conform acestei prime teorii, îmbătrânirea poate fi cauzată de anumite gene care, odată cu „activarea” și „dezactivarea” lor, duc în timp la ceea ce numim îmbătrânire.

  • Teoria Endocrinei

Modificările suferite de hormonii produși de sistemul endocrin, conform celei de-a doua teorii, sunt cauza îmbătrânirii.

  • Teoria Imunologică

Cunoscută adesea sub numele de teoria autoimună, propune că sistemul imunitar este menit să se deterioreze. Boala și îmbătrânirea sunt eventualele rezultate, în acest caz.

 

În cazul fotoîmbătrânirii, cea mai întâlnită cauză a acesteia este expunerea excesivă la soare. După cum am menționat, lungimile scurte de undă -UVB dăunează ADN-ului și slăbesc sistemul imunitar al pielii. Tocmai de aceea îți recomandăm utilizarea cât mai frecventă, chiar zilnică, a loțiunii cu SPF de la Hadri

 

Este interesant de observat, totuși, că, anumite vicii, precum: fumatul și excesul în greutate, sunt strâns legate de deteriorarea solară și de îmbătrânirea pielii feței. Pentru a încetini, cât de mult cu putință îmbătrânirea naturală, ori fotoîmbătrânirea, trebuie să știi că la Hadri găsești câteva dintre ajutoarele de care ai nevoie, astfel recomandăm folosirea REVITAL – Crema pentru ochi – Riduri de expresie, REVITAL – Ser Antioxidant, respectiv NUTRI+ – Ser de noapte 50+, plus alte produse naturale, care-ți vor face viața mai ușoară și zilele mult mai fericite! 

 

Indiferent dacă te afectează emoțional, ori psihic, acest gând de îmbătrânire, sau de modul în care îți influențează aspectul, este mai bine să fii conștient de aceste diferențe și să iei atitudine. Poate că nu modul în care arătăm este cel mai important lucru, dar sănătatea noastră este pe primul loc și trebuie să avem grijă de piele, care până la urmă este cel mai mare organ din corpul uman, având grijă de sănătatea celorlalte componente vitale. Iar un tip important, mai ales pentru cazul în care nu dorești să aplici mai multe straturi de cremă , este să alegi un fond de ten cu spf mare, 25+.

 

Te invităm să achiziționezi produsul/ele perfecte pentru tine, de aici, și să te bucuri de o piele la fel de catifelată și sănătoasă precum te știm!

Iar dacă mai ai nevoie de detalii suplimentare, ne poți contacta la +40723 271276 sau scrie la adresa adriana@hadri.ro.

Cu apreciere,

farmacist Adriana Ghiță și Echipa Hadri.

 

Cover Image by wayhomestudio on Freepik

hadri.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl distribui prietenilor tăi!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *