Articole

Hiperpigmentarea pielii

Hiperpigmentarea pielii

 

Apariția petelor de culoare pe piele îți provoacă bătăi de cap? Nu știi ce reprezintă nuanțele acestea diferite? Încă te gândești de ce unele cresc mai mari decât celelalte? 

Ei bine, nu trebuie să te stresezi pentru că vorbim de cel mai des fenomen întâlnit, hiperpigmentarea pielii.

Sunt multe forme prin care hiperpigmentarea își face simțită prezența. Ești predispus/ă la această afecțiune când organismul produce în exces melanină.

Probabil te întrebi ce este melanina

Pigment de colorare al pielii, melanina are adesea rolul de protecție împotriva razelor UV, în cazul bronzului. Funcționând precum o baterie, corpul secretă melanina pentru a supraviețui schimbărilor zilnice ale climei. Așadar, hiperpigmentarea se observă în diverse părți ale corpului, pigment ce diferă în funcție de fiecare organism.

Debutul hiperpigmentării

 

Hiperpigmentarea se prezintă prin formarea unor zone ale pielii în care aceasta își schimbă culoarea. Adesea, este un fenomen vag, destul de dificil de tratat. Pigmentarea ignorată pentru mult timp ajunge percepută drept o desfigurare, mai ales dacă apare în zona facială și a gâtului, fiind evidențiat un contrast puternic între culoarea restului pielii și efectul hiperpigmentării. Deși produsele utilizate pentru tratarea hiperpigmentării au scop cosmetic, esențială este conștientizarea eventualelor efecte dăunătoare ale unor medicamente, cu potențial caracteristic de toxicitate și efecte adverse.

Hiperpigmentarea pielii

Bolile sistemice, ori localizate ale pielii, declanșează hiperreactivitatea celulelor pigmentare. Astfel, rezultă adesea în închiderea pigmentului pielii, ori opusul acesteia, subactivitatea, care se prezintă prin deschiderea excesivă a pigmentului pielii. Dezechilibrele endocrine pot fi provocate de boala Addison, boala Cushing sau hipertiroidism, ori de inflamațiile la nivelul pielii. Este important de luat în considerare că hiperpigmentarea poate apărea și la femeile însărcinate. 

Tulburările metabolice redirecționate spre ficat, ori anumite deficiențe nutriționale, pot fi asociate cu melanoza. Dermatozele inflamatorii, cum ar fi cele de contact – din pricina iederei otrăvitoare, ori în urma leziunilor acneice, respectiv diverse traumatisme ale pielii – arsurile, pot provoca o reacție de hiperpigmentare postinflamatorie, cu recuperare pe o perioadă mult mai îndelungată.

De asemenea, există câteva medicamente, care grăbesc procesul de formare al melaninei, inducând acumularea proteinei pentru a provoca hiperpigmentarea. Astfel, luând în considerare diversele afecțiuni, prezentate anterior, creșterea producției de melanină poate fi însoțită de creșterea activității melanocitelor sau de depozite de alte substanțe chimice de schimbare a pigmentului pielii.

Celulele pigmentare produc melanozomi, granule specifice, care conțin melanina proteică, un pigment brun-negru. Acestea pot fi privite ca mici glande unicelulare, utilizate pentru a trece particulele de pigment în keratinocite, din care particulele se ridică la suprafața pielii, evidențiind diferențele de culoare despre care vă povestim. 

Fiziologic vorbind, consensul general este că melanocitul oferă o anumită protecție împotriva radiațiilor UV. În comparație, un număr mai mare de melanocite duce la o piele mai închisă la culoare, aspect ce susține de ce cancerele de piele induse de razele solare (UV) sunt mult mai rare la persoanele cu pielea de o nuanță mai închisă față de cele de nuanță deschisă.

Teoria farmacologică

Fiecare medic de familie cunoaște, sau cel puțin ar trebui, faptul că gestionarea hiperpigmentării începe de la utilizarea substanțelor prescrise într-o rețetă cu scopul de a provoca schimbarea pigmentului pielii prin inhibarea tirozinazei, pas care impune o limită în viteza de biosinteză a melaninei.  

Aceste produse includ acidul retinoic, azelaic, hidrochinonă, respectiv corticosteroizi, iar în cazuri aparte se poate opta pentru laser.

Mixul de produse și terapia cu laser ajută la combaterea hiperpigmentării post-inflamatoare, făcând o trecere mult mai eficientă prin perioada de vindecare. 

Se folosesc pentru prepararea produselor naturale cu rol de albire a pielii, ingrediente alese cu grijă, care pot fi eliberate fără prescripție medicală. O parte din substanțele folosite în produsele curative sunt: hidrochinonă 2%, acid ascorbic, arbutină, acid glicolic, niacinamidă și acid kojic.

Top 3 cele mai întâlnite cauze ale hiperpigmentării

Efectele hiperpigmentării variază de la cele genetice, la cele dobândite în timp, în urma unor inflamații – motiv pentru care ai putea să încerci serul de la Hadri. O altă cauză este acnea – de aceea îți recomandăm să o tratezi cu cremă Hadri NoAcne, naturală și eficientă. 

O a treia cauză este supra-expunerea la soare, fără grija loțiunii cu factor de protecție solară.

Există trei tipuri de hiperpigmentare, care pot fi tratate de noi înșine cu diverse suplimente naturale, aplicabile extern, precum Revital ser hidratant cu arbutină și Revital ser antioxidant cu acid kojic, niacinamida și vitamina C, fără prescripție medicală. La nevoie, se poate achiziționa, și pe baza unei prescripții medicale (pe bază de rețetă de la dermatolog), crema cu hidrochinonă si tretinoin.

 

Astfel, efectele cele mai întâlnite ale hiperpigmentării sunt:

 

  • Pistruii/Efelidele: Sunt pete de pigmentare neuniformă a pielii care apar pentru prima dată în copilărie, sunt exacerbate de soare și cu tendința de a se estompa odată cu expunerea redusă la soare;
  • Pete hepatice: apar pe suprafețele pielii expuse, în special la persoanele cu pielea deschisă, și sunt induse de razele UV;
  • Post-inflamatorii: Erupțiile acneice agresive care lasă în urma lor pete maronii în fiecare loc de vindecare. Cu toate acestea, nu doar acneea provoacă asemenea anomalii ale tenului, ci și diverse traume la nivelul acestuia, precum: leziuni provocate de insecte – înțepătură de albină, mușcături de furnici, ș.a. Trebuie să știi că celulele ce produc melanina se numesc melanocite, acestea sunt profund influențate de afecțiunile de la nivelul pielii, orice iritație declanșând, mai mult sau mai puțin, hiperpigmentarea;
  • Fotoîmbătrânirea: de obicei, expunerea la soare fără loțiunea cu protecție solară de la Hadri duce la fotoîmbătrânire. Probabil te întrebi ce înseamnă acest lucru. Ei bine, totul constă în înaintarea în vârstă și uzura strânsă de ten din urma relaxării la soare. De obicei, aceste pete apar după 50 de ani, iar în foarte multe cazuri, femeile tind să le coreleze cu menopauza, respectiv, în cazul bărbaților cu andropauza. Tocmai de aceea recomandăm, pentru evitarea acestora, Nutri+ Serul de Noapte 50+ de la Hadri, care redă textura fermă a tenului și garantează producerea de colagen pentru combaterea semnelor de îmbătrânire, respectiv a altor afecțiuni cauzate de razele solare;
  • Melasma: Este o afecțiune a pielii, care constă în dezvoltarea unor pete pigmentare în zona feței. Principalele motive pentru dezvoltarea acestei afecțiuni sunt dezechilibrele hormonale, utilizarea anticoncepționalelor, sau expunerea prelungită și neprotejată la soare. Ea apare în principal în zona obrajilor, deasupra buzelor și pe frunte, existând varianta măștii gomaj de la Hadri spre tratarea acestora, dar cu recomandare de la medic pentru un tratament mai complex;
Hiperpigmentarea pielii

3 tipuri de ten predispuse la hiperpigmentare

Odată cu factorii de stres vine și hiperpigmentarea, astfel este necesar să te informezi și să previi din timp posibilele apariții. Îți vom prezenta în continuare câteva dintre cauzele hiperpigmentării ca să anticipezi momentul acesteia:

 

  1. Tenul Roșiatic: Cu o reactivitate ridicată, tenul semnalizează adesea afecțiuni inflamatorii, provocate de stres sau expunere îndelungată la razele UV ale soarelui, ori din pricina poluării, a alimentației nesănătoase, respectiv a curățeniei în exces. Alege să protejezi tenul de factorii dăunători prin folosirea cremei hidratante de la Hadri;
  2. Tenul Cenușiu: Cu toții avem acele perioade de insomnie, după care ne trezim cu fețe palide, nedormite, cearcăne, eventual în plină iarnă, sau doar după prea mult stres cotidian. Umiditatea tenului este scăzută, drept pentru care se remarcă și acel aspect tern al feței, și poate duce chiar la piele aspră, moartă, ori chiar lipsită de energie, prin scurgerea de colagen din piele. Încearcă să previi, ori să tratezi problemele tenului cu masca gomaj, perfectă pentru redarea aspectului viu al tenului;
  3. Tenul Gălbui: Excesul de stres, circulația deficitară și diversele inflamații își spun cuvântul. Am putea vorbi în acest caz de glicație, o lipsă de colagen și keratină, rezultând astfel acele pete gălbui-maronii. Dacă pielea este mult prea galbenă trebuie neapărat să suni medicul, acel caz este unul extrem și necesită consult de specialitate. 

 

Între timp, însă, în cazul acelor pete, poți folosi HIDRA+ Serul Bakuchiol 1% de la Hadri, plin de colagen și nutrienți, rezultați prin îmbinarea unor ingrediente 100% naturale, special pentru redarea sănătății tenului tău;

Sfatul farmacistului

Trebuie să știi că există doar un număr limitat de tipuri de hiperpigmentare care pot fi tratate de noi înșine. De asemenea, expunerea în exces la soare poate dăuna enorm pielii, aș recomanda, mai ales în timpul tratamentului, evitarea acesteia. Instrucțiunile produselor Hadri trebuie luate în considerare în permanență, iar, în cazul nelămuririlor, sunt aici să-ți explic fiecare detaliu pentru a asigura un rezultat terapeutic de succes.

Te invităm să achiziționezi produsul/ele perfecte pentru tine de aici, și să te bucuri de o piele la fel de catifelată și sănătoasă precum te știm!

Iar dacă mai ai nevoie de detalii suplimentare, ne poți contacta la +40723 271276 sau scrie la adresa adriana@hadri.ro.

 

Cu apreciere,

farmacist Adriana Ghiță și Echipa Hadri.

hadri.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl distribui prietenilor tăi!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *