Afecțiune comună a pielii, dermatita seboreică se regăsește în principal la nivelul scalpului, sub forma unor: pete solzoase, piele inflamată și/sau mătreață. De obicei afectează zonele grase ale corpului, precum: fața, părțile laterale ale nasului, sprâncenele, urechile, pleoapele și pieptul. Este iritantă, dar nu contagioasă, respectiv nu provoacă o cădere permanentă a părului.
Simptome ale dermatitei seboreice pot să dispară și fără tratament, dar există cazuri în care poate fi necesar să utilizezi pe o perioadă mai îndelungată, un șampon dedicat acestei afecțiuni, ori alte produse specifice, pentru a ameliora simptomele și a preveni apariția erupțiilor.
Dermatita seboreică se mai numește și mătreață, eczemă seboreică, sau psoriazis seboreic. Printre persoanele care pot avea dermatită seboreică se numără și sugarii.
Formă cronică de eczemă, dermatita seboreică apare pe corp în zonele cu o mulțime de glande producătoare de ulei (sebacee), precum: partea superioară a spatelui, nasul și scalpul. Provoacă o varietate de simptome, de la mătreață la o erupție cutanată pe zona afectată.
Pentru mulți sugari și anumiți adulți, simptomele dermatitei seboreice dispar de la sine. Dacă simptomele nu trec, există o serie de tratamente eficiente pentru a gestiona simptomele și pentru a opri apariția dermatitei seboreice în viitor. Soluția pe care ți-o propune Hadri, este alegerea produselor personalizate și preparate pe bază de prescripție medicală. Hadri îți poate oferi soluția în combaterea dermatitei seboreice, trebuie doar să ne scrii aici, iar Hadri îți va oferi soluția personalizată ție și optimă pentru combaterea dermatitei seboreice sau altor afecțiuni.
Semnele și simptomele dermatitei seboreice
Dermatita seboreică apare prin descuamarea pielii (mătreață) pe scalp, păr, sprâncene, barbă sau mustață. Se mai manifestă prin pete de piele grasă acoperite cu formațiuni asemănătoare solzilor, sau crustă albă, ori galbenă fulgioasă, pe scalp, față, părțile laterale ale nasului, sprâncene, urechi, pleoape, piept, axile, zona inghinală sau sub sâni.
Această erupție cutanată poate avea nuanțe și tonuri diferite de culoare în funcție de tipul și nuanța tenului. Dacă dermatita preia o formă inelară, atunci avem un tip numit dermatită seboreică petaloidă. Adesea, totul se rezumă la mâncărime (prurit), aceasta apare din cauza stresului, oboselii, ori a schimbării sezonului.
Dermatita seboreică poate avea o varietate de simptome, în funcție de vârstă, tipul tenului și severitatea unei crize. Uneori, simptomele vor dispărea de la sine sau odată cu modificări ale rutinei de îngrijire a pielii și părului.
Dermatită seboreică la sugari se manifestă cel mai adesea sub forma unui așa numit “cradle cap”, o zonă asemănătoare unei pălărioare, ce apare pe scalp drept pete solzoase și grase. De asemenea, bebelușii pot dezvolta o formă de dermatită seboreică pe fund, o numim dermatită de contact, aceasta poate fi foarte ușor confundată cu erupția de scutec.
Ce cauzează dermatita seboreică
Dermatita seboreică este de obicei cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu.
Declanșatorul este de obicei o reacție inflamatorie la excesul de drojdie malassezia, numită uneori și pityrosporum. Acest organism trăiește în mod normal pe suprafața pielii și este cauza cea mai probabilă a dermatitei seboreice. Malassezia crește excesiv, iar sistemul imunitar pare să reacționeze pe măsură la ea, ceea ce duce la o infecție fungică care are drept rezultat modificări ale pielii.
Anumite afecțiuni medicale pot crește riscul de a dezvolta dermatită seboreică, cum ar fi psoriazis, HIV, acnee, rozacee, boala Parkinson, epilepsie, alcoolism, depresie, tulburări de alimentație și recuperarea după un accident vascular cerebral sau atac de cord.
Declanșatorii obișnuiți pentru dermatita seboreică sunt următorii și este esențial să identifici cauza și să o tratezi:
- stres: recuperarea după un moment stresant de viață, precum pierderea unei persoane dragi sau un atac de cord;
- modificări hormonale sau boli;
- detergenți duri, solvenți, chimicale și săpunuri;
- vreme rece, uscată sau o schimbare a sezonului;
- unele medicamente, inclusiv psoralen, interferon și litiu;
- anumite afecțiuni medicale, precum: HIV și boala Parkinson;
În toate formele ei, dermatita seboreică nu este contagioasă. Nu o poți „lua” de la o altă persoană.
Folosește șamponul și produsele potrivite
Urmărirea unei rutini stricte de îngrijire a pielii poate ajuta la menținerea simptomelor sub control. Spală zilnic zonele afectate cu un produs de curățare delicat, apoi continuă cu o loțiune sau o cremă hidratantă.
Dacă linia părului este afectată, ia în considerare un șampon pentru mătreață și produse de păr concepute pentru pielea sensibilă. Unele dintre cele mai bune șampoane pentru mătreață fără prescripție medicală includ cele cu:
- Ketoconazol 2%;
- Ichtiol;
- Acid salicilic;
Pentru mai multe despre cele mai bune produse pentru tine și sugarul sau adolescentul tău, te așteptăm cu un mesaj aici, pentru prepararea unui produs personalizat, special pentru nevoia ta.
Farmacia Hadri a mai preparat următoarele tipuri de șampoane personalizate:
- cu ketoconazol;
- cu uree (eficient și împotriva psoriazisului);
- cu acid salicilic, rezorcină și alantoină;
- cu ichtiol (pentru cazurile mai grave);
În concluzie
Dacă ai dermatită seboreică, nu este nevoie să te necăjești sau să intri în panică. Deși simptomele pot fi stresante, există multe opțiuni de tratament eficiente. După o conversație cu farmacistul Hadri, se va dezvolta un plan de tratament chiar și pentru cel mai sever caz.
Scrie-mi aici!
Te invităm să achiziționezi produsul/ele perfecte pentru tine, de aici, și să te bucuri de surprizele pe care ți le-am pregătit de sărbători!
Cu apreciere,
farmacist Adriana Ghiță și Echipa Hadri.
Cover Image Image by Freepik
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl distribui prietenilor tăi!