Articole

Copilul tău și febra

Copilul tău și febra

 

Un nou studiu efectuat în Statele Unite ale Americii de către Spitalul de Pediatrie din cadrul Universității din Michigan a prezentat o statistică cel puțin îngrijorătoare. Este vorba de faptul că un părinte din trei, îi administrează copilului medicamentație pentru reducerea febrei, cu mult înainte ca acest lucru să fie necesar și recomandat. Încă din momentul în care temperatura ajunge la 38 de grade celsius, aceștia se grăbesc să le dea copiilor medicamente care în multe cazuri pot face mai mult rău decât bine. În timp ce majoritatea respondenților înțeleg faptul că o febră ușoară este benefică organismului, majoritatea nu sunt conștienți de faptul că principalul motiv pentru care se tratează și se reduce o febră este doar pentru a-i oferi copilului confort, în timp ce febra este esențială în lupta cu infecțiile iar supra medicația prezintă multiple riscuri prin prisma efectelor adverse.

Acum că ne-a lovit această statistică și că am auzit cu toții despre faptul că în România, consumul de medicamente fără prescripție este oricum ridicat, haide să vorbim despre febră și de ce nu e indicat să ne grăbim în a o trata medicamentos.

Febra pe îndelete

Febra este unul dintre cele mai comune simptome întâlnite la copii. Este o reacție a organismului la o infecție, o inflamație sau o altă afecțiune, iar febra poate fi semnul unei reacții normale a organismului la aceste afecțiuni.

În cazul în care copilul prezintă febră, mulți părinți se grăbesc să-i administreze medicamente pentru a-i scădea temperatura. Cu toate acestea, administrarea prea rapidă a medicamentelor poate fi dăunătoare pentru copil, deoarece acestea pot masca simptomele subiacente și pot duce la subestimarea afecțiunii reale a copilului.

 

Este important să înțelegem că febra nu este întotdeauna rea. Aceasta poate ajuta corpul să lupte împotriva infecțiilor și inflamațiilor prin creșterea fluxului de sânge și creșterea ratei metabolice. De asemenea, poate stimula sistemul imunitar și poate ajuta la producerea de celule imune.

În general, febra la copii este considerată normală dacă temperatura corpului depășește 38 de grade Celsius. Este important să știm că temperatura normală a corpului poate varia de la un copil la altul și că febra poate fi cauzată și de alți factori, cum ar fi suprasolicitarea fizică sau emoțională, expunerea la temperaturi extreme sau alimentația.

 

Dacă copilul are febră, este important să încercăm să-i menținem starea generală de confort. Iată câteva sfaturi pentru a ajuta copilul să se simtă mai bine:

  • Asigurați-vă că copilul bea suficiente lichide pentru a evita deshidratarea;
  • Lăsați-l să se odihnească și să doarmă cât mai mult posibil;
  • Așezați-l într-un mediu răcoros și confortabil;
  • Dacă copilul este mai mare, încercați să-l distrați cu jocuri sau alte activități care să-i facă plăcere.

În cazul în care febra durează mai mult de câteva zile sau este însoțită de alte simptome, cum ar fi dureri de cap sau dureri abdominale, este important să consultați un medic. De asemenea, dacă febra este foarte ridicată sau copilul are dificultăți de respirație, trebuie să mergeți imediat la spital.

În general, nu este recomandat să administrați medicamente pentru febră dacă temperatura este sub 38 de grade Celsius. Dacă este necesar să-i administrați medicamente copilului, asigurați-vă că respectați doza prescrisă și că nu îi administrați mai mult decât este necesar. De asemenea, nu administrați mai mult de un singur tip de medicament pentru febră în același timp.

Consumul de medicamente în România

Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2017, România se numără printre țările europene cu unul dintre cele mai ridicate consumuri de medicamente fără prescripție medicală. Conform datelor, peste 60% dintre români utilizează medicamente fără a avea o prescripție medicală, iar această tendință este în creștere. Această situație poate avea consecințe negative asupra sănătății populației, deoarece medicamentele fără prescripție medicală pot avea efecte secundare nedorite și pot masca simptomele unor afecțiuni grave.

 

Potrivit unui studiu realizat în anul 2021 de către Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în România consumul de medicamente fără prescripție medicală a crescut cu aproximativ 10% în perioada pandemiei COVID-19. Conform datelor, această creștere este atribuită în principal dorinței populației de a-și asigura un nivel ridicat de sănătate și imunitate în fața coronavirusului, dar și faptului că accesul la servicii medicale a fost limitat în unele cazuri din cauza pandemiei. Cu toate acestea, este important să reținem că administrarea medicamentelor fără prescripție medicală poate prezenta riscuri pentru sănătatea noastră și că este întotdeauna recomandat să consultăm un medic înainte de a lua astfel de decizii.

 

Te invităm să achiziționezi produsul/ele perfecte pentru tine, de aici, și să te bucuri de o piele la fel de catifelată și sănătoasă precum te știm!

Iar dacă mai ai nevoie de detalii suplimentare sau întrebări despre farmacia Hadri, ne poți contacta la +40723 271276 sau scrie la adresa adriana@hadri.ro.

 

Cu apreciere,

farmacist Adriana Ghiță și Echipa Hadri.

hadri.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl distribui prietenilor tăi!

Facebook
WhatsApp
LinkedIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *